Verslag ziekenhuisbezoek AZ Klina 12-09-2016

Vanmorgen rond 10:00 uur Pa en Ma opgehaald om naar het ziekenhuis in Brasschaat te gaan. Na een voorspoedige reis kwamen we om half 12 aan in het ziekenhuis. Direct na aankomst heeft Ma zich ingeschreven en hebben we genoten van een heerlijke bak koffie met een gebakje.
Rond 12 uur heeft ma zich gemeld op de afdeling waarna Ma eigenlijk direct al werd opgehaald door de behandelend arts. Aan de Arts heb ik verzocht of er geluidsopnamen konden worden gemaakt van het gesprek. De arts gaf aan dit niet prettig te vinden maar verzekerde ons ervan dat ze alle benodigde informatie met ons zou delen.

Na een welkom gaf de arts aan dat de uitslag van het longonderzoek goed was. Hierna werd gestart met het meten van de spieren door elektrische schokjes in de arm en hand van ma. Na dit onderzoek werd er een ander onderzoek gestart door middel van een naald in de spieren van de hand, armen, benen, rug en wang. Al vrij snel na de metingen van vandaag en de uitslagen van eerdere onderzoeken kwam de nare diagnose ALS.
Persoonlijk kwam deze diagnose hard aan, je hoopt eigenlijk van alles te horen behalve dit. De arts vertelde dat dit geen goed nieuws was. Het enige goede nieuws is dat het bovenlichaam en longen van ma nog in goede conditie zijn wat volgens de arts tijdswinst geeft. Over de levensverwachting is weinig te zeggen, wat er op internet staat zijn gemiddelden.
De ziekte ALS is niet erfelijk, wat een geruststelling voor familie kan zijn. De oorzaak is eigenlijk onbekend. Behandeling van de ziekte ALS is niet mogelijk, wel zijn er medicijnen die het ziekteproces kunnen vertragen. Pa en Ma hebben hier een recept voor meegekregen. De arts heeft nog een verwijzing meegegeven voor een academisch ziekenhuis. Raadzaam is te zoeken naar een ziekhuis waarvan de reistijd te behappen is en waar specialisatie omtrent deze ziekte aanwezig is. Eventueel zijn er misschien mogelijkheden om deel te nemen aan behandel onderzoeken.
Er is verder geen nieuwe afspraak gemaakt in Brasschaat omdat controle bezoeken ook in nederland kunnen worden gedaan. Met de diagnose is het nu hopelijk een stuk makkelijker om in een academisch ziekenhuis binnen te komen.
Na deze heftige uitslag hebben we nog maar even genoten van een extra bak koffie met gebak om de eerste emoties even een plekje te geven. De terugreis ging net zo voorspoedig als de heenreis waardoor we rond kwart over 3 weer thuis waren.

Voor mij persoonlijk was het een heftige dag, graag wil ik daarom nog iets meegeven:
“Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven; neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen; want mijn juk is zacht en mijn last is licht. Matteus 11:28-30”

TERUG NAAR OVERZICHT